Savannen kallar

Det är en speciell känsla med safari. Det går nästan inte att förklara för en person som aldrig varit med om det. Jag är inte överdrivet intresserad av djur, kollar väldigt sällan på naturprogram etc, men det behövs liksom inte. Känslan när man spanar ut över savannen, känner in tystnaden och ser alla djur i verkligenheten är oslagbar. Det blir magiskt på något sätt. Det är helt tyst, endast djuren som ger läten ifrån sig. Spänningen finns där, det är trots allt vi som är besök i djurens rike och olyckor kan hända. I vår jeep fanns ett barn med på ca. 7 år tillsammans med hans indiska familj, jag tänkte genast att vad typiskt att just vi fick åka tillsammans med ett barn – kommer ju skrämma bort djuren! Men han förstod allvaret, är han inte tyst så får han inte åka med, så det var ingen fara alls.

Varje game drive är inte den andra lik och vissa turer blir såklart mer spännande än andra. På denna tur började det med att vi såg en skadad zebra skutta iväg. Den kunde fortfarande gå, men hade ett stort köttsår på bakbenet stackarn. Guiden berättade att om vi tittar riktigt noga på zebrorna så ser man ofta ärr med rivmärken – zebrorna är tydligen några riktiga kämpar. De kämpar för sitt liv in i det sista och just denna zebra klarade sig med livet i behåll. Efter 5 minuter ser vi dock en annan zebra som inte var lika tursam. En stor lejonhane sitter och mumsar på en zebra, runt omkring honom har han en hel flock med honor och ca 5 ungar – jättesöta! Men ingen annan än hanen får äta, först när han är klar så får resten av flocken lov att börja käka. Allt detta ser vi på ca. meters håll!

På min förra safariresa i Kenya såg jag aldrig några lejonhanar – det fick jag se så jag teg på denna resan i alla fall. På en annan tur ser vi en död buffel ligga uppsprätt vid en sjö, vi börjar genast undra vart jägarna befinner sig, då vi ser tre stycken unga lejonhanar som ligger och flämtar och flåsar på rygg för de är så mätta. Jag hade hört att det endast var honorna som jagade och hanarna bara låg och blev serverade, men detta var alltså bara en myt. Dessa tre hade gaddat ihop sig och bildat en egen flock, tydligen gynnsam.

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s