Valsafari i Andenes – Lofoten

Vi var på valsafari i Andenes på norra Lofoten hela dagen igår. Det var i Andenes som alla valsafariturer utgick ifrån, det låg ca 23 mil ifrån Henningsvaer. Först tänkte vi skippa valarna, men vi bestämde oss tillslut att satsa på att klara turen på en dag. Hur ofta har man chans att se valar egentligen?! Bäst att passa på!

Vi steg upp kl 05.30 (!) för att ha gott om tid på oss, vi hade hört att det kunde ta allt ifrån 3-5 timmar pga slingriga vägar. På tre timmar var vi iallafall framme i ett sömnigt Andenes. Båtresan hade vi bokat med http://www.whalesafari.no, som är den största aktören i området. Turen vi var inbokade på skulle starta kl 11.00, man var tvungen att vara på plats 90 minuter innan för att säkra sin plats och gå med på en guidad tur i valmuséet. Företaget har valgaranti, så får vi inte se någon val så får vi pengarna tillbaka. Muséet och safarituren kostade NOK 945 per person (juli 2015), då ingick fri tillgång av kaffe/te och grönsakssoppa.


Tyvärr så var det allmänt kaos när vi skulle hämta våra biljetter, tydligen så visste de inte om båten skulle kunna gå ut pga vädret…Hela denna resan i onödan tänkte vi besviket! Personalen såg ut som zombier och visste inte mycket om något. Men tillslut kom vi iväg, kl 12.30 gick båten!

När vi pratade med turistbyrån i Svolvaer sa de att turen varade 2-4 timmar, men det var en väldigt optimistisk info…I 10 grader och 5 sekundmeter gav vi oss ut med M/S Reine och det tog ca 5 timmar innan vi ens såg en val, men tillslut dök den upp! Första gången visade den sig bara en sekund, jag hann se stjärtfenan väldigt långt borta. Jag tänkte då att hoppas inte detta var allt?! Vår båt lyssnade efter valens klickljud och på så sätt kunde vi följa efter och åka närmare andra gången den kom upp för att ta luft. Andra gången såg vi valen riktigt bra! Det var en kaskelotval, riktigt kul att se. Den låg och flöt på ytan ett bra tag tills den tillslut dök ned i djupet igen. Båten var på 2 500 meters djup, så valen hade en bra bit ned till jättebläckfiskarna som den åt.  

Båtturen var inget för den som lätt blir sjösjuk och inget för den äckelmagade heller då över hälften av deltagarna spydde i påsar eller över relingen… Jag klarade mig, tur man inte är någon landkrabba! Tänkte ett tag när man satt där på båten i en massa lager kläder och var frusen in i märgen, att man gör detta frivilligt?! Vi åkte totalt ca 8 timmar på havet, efter vi sett valen var det ”bara” två timmar tillbaka till hamnen. Då var det min sambos tur att må dåligt, stackarn. Värmestugan var full med folk som mådde illa, så där kunde man inte vara och värma sig direkt. Som tur var lånade de ut overaller. Slutsatsen är väl att det var häftigt att ha sett valar, men hade jag vetat att vi skulle åka i 8 timmar i isande kyla fullt med illamående folk så vet jag inte om jag skulle gjort det… Men en upplevelse var det, that’s for sure!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s