Irish coffee

Pubkulturen är så härlig både i Irland och England tycker jag. Vi går in i en murrig pub där de äldre herrarna sitter med sin guinness, kollegorna som äter en bit mat, eller tjejgänget som delar på en flaska vitt vin – alla samlas de här på puben. Alla är välkomna; morgon, middag och kväll. På Irland så träffas inte folket hemma hos varandra, utan de går till puben och ungås. Det blir som ett levande vardagsrum; med en bar och live band.

Irish coffee har nog många druckit förut, men alla kanske inte vet historien bakom denna kaffedrink. I början till mitten av 1900-talet var det vanligt med transatlantiska flygbåtar, amerikanerna som ankom till Shannon, Irland var trötta, frusna och griniga. Joseph Sheridan var kock på den lilla restaurang som blev amerikanernas första möte med Irland. ”Pigga upp dem!” sa Josephs chef. Joseph själv föredrog en skvätt whiskey i teet, men eftersom amerikaner hellre dricker kaffe så gjorde han en drink på varmt kaffe för att få värmen, irländsk whiskey för humöret och råsocker för att balansera smakerna. Grädden på topen lade han till så det skulle likna en guinness. Och voila – en succé var född!

 


En reaktion på ”Irish coffee

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s